225 jaar Johan Conrad van Hasselt 1797 – 2022

Een natuurlijke wetenschapper en avonturier uit Doesburg

Johan Conrad van Hasselt, Album der Natuur 1903, via wikimedia commons

Johan Conrad van Hasselt, via Wikimedia Commons

Op 26 juni 1797, dit jaar 225 jaar geleden werd Johan Conrad van Hasselt (1797-1823) geboren. Voor Doesburg Vertelt schreef Aschwin Drost over deze bijzondere, nijvere en creatieve Doesburgse jonge man. Over vriendschap en een veel te vroege dood.

De veelbelovende carrière en het leven van de arts, natuurwetenschapper en avonturier Johan Conrad van Hasselt eindigt even tragisch als abrupt. Het is een verhaal van innige vriendschap in leven en dood. Van Hasselt maakt deel uit van een bijzonder gezelschap Doesburgse natuurhistorische onderzoekers, verzamelaars en tekenaars.

Lees hier de hele bijdrage: 6 De jongen uit de Kloosterstraat – Doesburg Vertelt

Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

Online lunchlezing ‘Sporen van slavernijverleden in Gelderland’ 3 februari 2022

latere bezettingsperiode onder de VOC

Damiaan Hugo Staring

Damiaan Hugo Staring, Collectie Familie Staring, de Wildenborch

Tijdens de tweede lunchlezing op 3 februari gaat historicus Aschwin Drost in op de latere bezettingsperiode van zuidelijk Afrika onder de VOC. Een boedelinventarislijst met daarop de namen van elf tot slaaf gemaakte vrouwen, mannen en kinderen van de Gelderse zeeofficier Damiaan Hugo Staring vormt het uitgangspunt. Vanuit zijn functie als equipagemeester aan Kaap de Goede Hoop, maar ook privé, blijkt de onlosmakelijke verbondenheid van het koloniale- en slavernijsysteem. Lees verder

Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

Online lunchlezing ‘Sporen van slavernijverleden in Gelderland’ 20 januari 2022

Vroege koloniale bezetting

Johannes Vingboons - Tafelbaai ca 1665 - NL-HaNA_4.VELH_619.36

Johannes Vingboons – Tafelbaai ca 1665 – NL-HaNA_4.VELH_619.36

Donderdag 20 januari organiseert het Afrika Museum samen met Erfgoed Gelderland een online lunchlezing. Sporen van het Gelderse slavernijverleden in de vroegste jaren van de koloniale bezetting van Tafelbaai staan tijdens deze lezing centraal. Vanuit Gelderland speelden drie Doesburgse vrouwen en hun echtgenoten samen met Jan van Riebeeck een prominente rol bij het ontstaan van een koloniale en slavernijsamenleving aan de Kaap. Ook krijgt u een inkijk in de verhalen van twee tot slaaf gemaakte vrouwen, Angela van Bengalen en haar dochter Anna de Koning. De lezingen worden gegeven door historicus Aschwin Drost. Lees verder

Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

Lezingenmiddag: Sporen van het koloniale- en slavernijverleden in Gelderland

Oktober is traditiegetrouw de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema OOST – WEST. Binnen dit kader organiseert Museum Bronbeek tijdens de Week van de Koloniale Geschiedenis (25-31 oktober) op zaterdag 31 oktober de lezingenmiddag ‘Sporen van het koloniale- en slavernijverleden in Gelderland‘.

Roosje tijdens de notenpluk, Q.M.R. Ver Huell

Roosje tijdens de notenpluk, Q.M.R. Ver Huell, Museum Arnhem GM01330

Meerdere sprekers, waaronder Lara Nuberg, Barbara Esseboom en Dineke Stam zullen vertellen over sporen van het slavernijverleden die in Gelderland zijn terug te vinden, en de verschillende manieren waarop het verleden doorwerkt in het heden.

Als een van de onderzoekers binnen het meerjarige project van Erfgoed Gelderland, ‘Sporen van slavernijverleden in Gelderland‘, mag ik iets vertellen over de grote opstand op de Mulukse eilanden in 1817, over Roosje en de bijzondere getuigenissen – in woord en beeld – én impact van Q. M. R. ‘Maurits’ Ver Huell.

Lees hier meer over het thema en de agenda van de Maand van de Geschiedenis. Voor het programma van de Week van de Koloniale geschiedenis, klik hier.

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , , , , | Een reactie plaatsen

Otto Derk Gordon – Soldaat en Democraat (2)

Otto Derk Gordon, voormalig kapitein in het Gordon Regiment binnen de Schotse Brigade, speelde een grote rol binnen de Utrechtse patriottenbeweging en het exercitiegenootschap Pro Patria et Libertate. Nadat de patriotse democratische revolutie was geïmplodeerd vluchtte hij, als zoveel prominente patriotten, naar het buitenland. De omwenteling van 1795 maakte een terugkeer en rehabilitatie mogelijk.

Otto Derk Gordon

Otto Derk Gordon,kopergravure door Gerrit Konsé naar C. van Cuylenburg

Lees verder

Geplaatst in Otto Derk Gordon | Getagged , , , , , | Een reactie plaatsen