Lezing in Wijkcentrum Bakermat

We gaan de wijk in!

Dit voorjaar werd het onderzoeksrapport Sporen van slavernijverleden in Arnhem gepresenteerd. De onderzoekers gaan nu in opdracht van de Gemeente Arnhem de wijk in!

De eerste bijeenkomst is op donderdagavond 23 mei 2024 in Wijkcentrum Bakermat. Deze avond mag ik samen met Barbara Esseboom en Else Gootjes vertellen over het slavernijverleden van Arnhem toegespitst op de wijk en omgeving. Een tweede avond is ingepland op 8 juni 2024 in het Huis voor de Wijk in Malburgen. Andere wijken en data moeten nog bepaald worden. Voor meer info en aanmelding, zie: https://www.wijkcentrumbakermat.nl/donderdag-23-mei-lezing-over-sporen-van-het-arnhemse-slavernijverleden-in-de-stad/

 

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen

Presentatie rapport Sporen van Slavernijverleden in Arnhem

Maandag 18 maart 2024 is het rapport Sporen van Slavernijverleden in Arnhem aan burgemeester Ahmed Marcouch gepresenteerd in Musis Sacrum.

De afronding van het onderzoek met als resultaat het bijna 300 pagina’s tellende rapport is met deze mooie dag voor mij en de andere onderzoekers de kroon op anderhalf jaar werk.

Het onderzoeksrapport door Barbara Esseboom en Else Gootjes gepresenteerd aan burgemeester Ahmed Marcouch. Foto: Dineke Stam

De Volkskrant, Omroep Gelderland en De Gelderlander hebben verslag gedaan van deze dag.

De gemeente Arnhem heeft een speciale pagina met informatie over het ‘Herdenkingsjaar Slavernijverleden in Arnhem. De pagina geeft meer informatie over het onderzoek, activiteiten en wat de Gemeente Arnhem doet aan bewustwording en doorwerking van het slavernijverleden. Hier is ook de toespraak te vinden die burgemeester Marcouch hield na het in ontvangst nemen van het rapport.

Symposium presentatie rapport onderzoek slavernijverleden Arnhem Musis Sacrum 18 maart

Presentatie Aschwin Drost tijdens het Symposium Sporen van Slavernijverleden in, Arnhem, Musis Sacrum, 18 maart.
vlnr: Aschwin Drost, Camilla de Koning, Barbara Esseboom en Britt-Marie van der Drift. Foto: Siobhán O’Connor

Lees hier het volledige rapport: Sporen van slavernijverleden in Arnhem.

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Symposium Vereniging Gelre

Op 6 april 2024 organiseert Vereniging Gelre het symposium ‘Gelderland en de Koloniën: geschiedenis komt aan het licht’. Het symposium vindt plaats in De Nieuwe Coehoorn te Arnhem van 11:00 tot 17:00 uur.  

Welke sporen van slavernijverleden zijn er in Gelderland te vinden? Welke mensen, plaatsen, gebeurtenissen, huizen en kastelen houden verband met het slavernijverleden? Welke bronnen en collecties komen daarbij naar voren? Hoe spelen persoonlijke verhalen hier in een rol in? Samen met Else Gootjes zal ik een beeld schetsen van slavernijgeschiedenis in Gelderland die verbonden is met Zuid- en Noord-Amerika, Afrika en Azië. Voor meer informatie en aanmelden zie: https://vereniginggelre.nl/jaarvergadering-en-symposium-vereniging-gelre-6-april-2024/

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Presentatie rapport Sporen van slavernijverleden in Arnhem

Sinds oktober 2022 heb ik namens Erfgoed Gelderland in opdracht van de Gemeente Arnhem samen met Barbara Esseboom, Else Gootjes, Camilla de Koning, Ineke Mok, Dineke Stam en Jan de Vries onderzoek gedaan naar het koloniale- en slavernijverleden van Arnhem.

Symposium sporen van slavernijverleden in Arnhem

Presentatie rapport Sporen van slavernijverleden in Arnhem

Op 18 maart 2024 vindt in Musis Sacrum het symposium ‘Sporen van slavernijverleden in Arnhem’ plaats. Tijdens het symposium presenteren wij de uitkomsten van het onderzoek naar sporen van het slavernijverleden in de stad Arnhem. Projectleider Else Gootjes zal tijdens de bijeenkomst het rapport overhandigen aan de burgemeester. Daarna vertellen de onderzoekers ieder kort iets over een van onze sporen. Ik zal wat vertellen over de rol van Arnhemse stadsbestuurders als vroege bewindhebbers en investeerders in de WIC en VOC.

Het symposium vindt plaats in de Week tegen Racisme. Dit jaar staat deze week in het teken van ‘Het koloniaal verleden en de impact op hedendaags racisme’. Aanmelden kan via de volgende link: https://arnhemtegenracisme.nl/symposium-sporen-van-slavernijverleden-in-arnhem/.

Het volledige programma van Arnhem tegen Racisme (18-23 maart) is hier te vinden: https://arnhemtegenracisme.nl/.

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen

Speuren naar Gelders verleden in 2022

Het jaar 2022 heeft voor mij bijzondere sporen uit het Gelderse verleden boven gebracht. Enkele resultaten heb ik kunnen delen in langere artikelen en meerdere korte bijdragen voor online publicaties en een viertal lezingen. Kers op de taart is toch wel de publicatie ‘Sporen van slavernijverleden in Gelderland’ vanuit het meerjarige onderzoeksproject voor Erfgoed Gelderland. Lees verder

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , , , , | Een reactie plaatsen