Hermanus Drost 2 – Drost in Amsterdam en overzee

In het vorige Mededelingenblad van de Studiegroep Geslachten Drost verscheen de eerste aflevering van een drieluik over Hermanus Drost (1745-1835). Via Tricht en Vianen volgden we de voorouders en hun carrières en arriveerden we met Hermanus in Amsterdam. In het voorliggende artikel komt het werkzame leven van Hermanus aan bod, met onder meer de twee firma’s waarvan hij mede-eigenaar was.

Hermanus Drost, portret door Jan Ekels de Jonge, 1789

Hermanus Drost, portret door Jan Ekels de Jonge, 1789. RKD afb.nr. IB00069027

Lees verder

Geplaatst in Columns, Drost, Nieuws | Getagged , , , , , | Een reactie plaatsen

Sporen van Slavernijverleden in Gelderland

Erfgoed Gelderland heeft samen met Mapping Slavery het initiatief genomen voor een nieuw meerjarig project: Sporen van Slavernijverleden in Gelderland. Het doel van het project is om het Gelderse slavernijverleden in kaart te brengen en sporen hiervan zichtbaar te maken en te behouden, als onderdeel van een gedeelde geschiedenis en toekomst.

Sporen van Slavernij verleden in Gelderland Lees verder

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Damiaan Hugo Staring en de Slag om het Kasteel van Dansburg

Het is hartje zomer aan Kaap de Goede Hoop wanneer in januari 1782 de kanonskogels equipagemeester Damiaan Hugo Staring om de oren vliegen. De Nederlandse Republiek is verwikkeld in de Vierde Engelse oorlog en heeft een half jaar eerder tijdens de Slag bij Doggersbank een ‘zegenrijk gelijkspel’ behaald. Waar verschillende familieleden in de prijzen vielen en een medaille ontvingen na de als overwinning gevierde strijd op de Noordzee, daar is de ‘Slag om het Kasteel van Dansburg’ en de ‘Kloeke heldendaad van den Hollandschen zee-kapitein Staaring’ veel minder bekend.

Damiaan Hugo Staring

Damiaan Hugo Staring, Collectie Familie Staring, de Wildenborch

Lees verder

Geplaatst in Nieuws, Staring, Ver Huell | Getagged , , , , , | Een reactie plaatsen

Hermanus Drost 1 – Drosten uit Tricht, een kleine genealogie

In eerdere stukjes over ‘Zomaar een Drost’ die in het Mededelingenblad zijn verschenen, is meermaals de naam van Hermanus Drost (1745-1835) gevallen. Zo was hij mede-eigenaar van de Firma Buedingh & Drost, waar over meerdere generaties verschillende heren Drost en Buedingh werkzaam zijn geweest. De twee families waren ook in de echt met elkaar verbonden. Dionysius Drost (1804-1893), een kleinzoon van Hermanus kwam eveneens ter sprake. Nu ik Hermanus Drost, zijn firma en kleinzoon in het vizier heb gekregen, en zij zowel direct als indirect verbonden blijken bij mijn onderzoek naar de familie Gordon, ben ik wel benieuwd geworden naar het verhaal van Hermanus Drost uit het Drostengeslacht Tricht.

Wapen Tricht

Familiewapen Drost-Tricht

Lees verder

Geplaatst in Columns, Drost, Nieuws | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Er kwam eens een Gordon naar Schiedam

Zaterdag 2 november 2019 vertel ik tijdens het Verhaal van Schiedam over de geboorte, groei en bloei van een familie Gordon in Schiedam.

Schiedam stadsplattegrond J. Blaeu 1649

Plattegrond van Schiedam uit de tijd dat Robbert Gordon vanuit Schotland naar Schiedam kwam. Uit de atlas van Joan Blaeu, 1649.

Lees verder

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen