Lezingenmiddag: Sporen van het koloniale- en slavernijverleden in Gelderland

Oktober is traditiegetrouw de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema OOST – WEST. Binnen dit kader organiseert Museum Bronbeek tijdens de Week van de Koloniale Geschiedenis (25-31 oktober) op zaterdag 31 oktober de lezingenmiddag ‘Sporen van het koloniale- en slavernijverleden in Gelderland‘.

Roosje tijdens de notenpluk, Q.M.R. Ver Huell

Roosje tijdens de notenpluk, Q.M.R. Ver Huell, Museum Arnhem GM01330

Meerdere sprekers, waaronder Lara Nuberg, Barbara Esseboom en Dineke Stam zullen vertellen over sporen van het slavernijverleden die in Gelderland zijn terug te vinden, en de verschillende manieren waarop het verleden doorwerkt in het heden.

Als een van de onderzoekers binnen het meerjarige project van Erfgoed Gelderland, ‘Sporen van slavernijverleden in Gelderland‘, mag ik iets vertellen over de grote opstand op de Mulukse eilanden in 1817, over Roosje en de bijzondere getuigenissen – in woord en beeld – én impact van Q. M. R. ‘Maurits’ Ver Huell.

Lees hier meer over het thema en de agenda van de Maand van de Geschiedenis. Voor het programma van de Week van de Koloniale geschiedenis, klik hier.

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , , , , | Een reactie plaatsen

Otto Derk Gordon – Soldaat en Democraat (2)

Otto Derk Gordon, voormalig kapitein in het Gordon Regiment binnen de Schotse Brigade, speelde een grote rol binnen de Utrechtse patriottenbeweging en het exercitiegenootschap Pro Patria et Libertate. Nadat de patriotse democratische revolutie was geïmplodeerd vluchtte hij, als zoveel prominente patriotten, naar het buitenland. De omwenteling van 1795 maakte een terugkeer en rehabilitatie mogelijk.

Otto Derk Gordon

Otto Derk Gordon,kopergravure door Gerrit Konsé naar C. van Cuylenburg

Lees verder

Geplaatst in Otto Derk Gordon | Getagged , , , , , | Een reactie plaatsen

Otto Derk Gordon – Soldaat en Democraat (1)

Otto Derk Gordon (1740-1820) stond in de onstuimige en revolutionaire patriottentijd landelijk bekend als een van de leiders van de Utrechtse democratische beweging en exercitiegenootschap Pro Patria et Libertate, Voor Vaderland en Vrijheid. Een kennismaking met deze voormalig officier uit de Schotse Brigade en patriottenleider in Utrecht.

Otto Derk Gordon als kolonel van Pro Patria et Libertate.

Otto Derk Gordon als kolonel van Pro Patria et Libertate. Rijksprentenkabinet RP-P-1908-4582

Lees verder

Geplaatst in Nieuws, Otto Derk Gordon | Getagged , , , , , | Een reactie plaatsen

Hermanus Drost 2 – Drost in Amsterdam en overzee

In het vorige Mededelingenblad van de Studiegroep Geslachten Drost verscheen de eerste aflevering van een drieluik over Hermanus Drost (1745-1835). Via Tricht en Vianen volgden we de voorouders en hun carrières en arriveerden we met Hermanus in Amsterdam. In het voorliggende artikel komt het werkzame leven van Hermanus aan bod, met onder meer de twee firma’s waarvan hij mede-eigenaar was.

Hermanus Drost, portret door Jan Ekels de Jonge, 1789

Hermanus Drost, portret door Jan Ekels de Jonge, 1789. RKD afb.nr. IB00069027

Lees verder

Geplaatst in Columns, Drost, Nieuws | Getagged , , , , , | Een reactie plaatsen

Sporen van Slavernijverleden in Gelderland

Erfgoed Gelderland heeft samen met Mapping Slavery het initiatief genomen voor een nieuw meerjarig project: Sporen van Slavernijverleden in Gelderland. Het doel van het project is om het Gelderse slavernijverleden in kaart te brengen en sporen hiervan zichtbaar te maken en te behouden, als onderdeel van een gedeelde geschiedenis en toekomst.

Sporen van Slavernij verleden in Gelderland Lees verder

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen