Online lunchlezing ‘Sporen van slavernijverleden in Gelderland’ 20 januari 2022

Vroege koloniale bezetting

Johannes Vingboons - Tafelbaai ca 1665 - NL-HaNA_4.VELH_619.36

Johannes Vingboons – Tafelbaai ca 1665 – NL-HaNA_4.VELH_619.36

Donderdag 20 januari organiseert het Afrika Museum samen met Erfgoed Gelderland een online lunchlezing. Sporen van het Gelderse slavernijverleden in de vroegste jaren van de koloniale bezetting van Tafelbaai staan tijdens deze lezing centraal. Vanuit Gelderland speelden drie Doesburgse vrouwen en hun echtgenoten samen met Jan van Riebeeck een prominente rol bij het ontstaan van een koloniale en slavernijsamenleving aan de Kaap. Ook krijgt u een inkijk in de verhalen van twee tot slaaf gemaakte vrouwen, Angela van Bengalen en haar dochter Anna de Koning. De lezingen worden gegeven door historicus Aschwin Drost.

Ook zal Annette Schmidt, conservator Afrika, een toelichting geven bij het kunstwerk van Andrew Putter ‘Stiekem hou ik meer van jou’, dat te zien is in het Afrika Museum.  Putter zoekt naar persoonlijke relaties tussen mensen uit werelden die onverenigbaar lijken. U ziet Maria del Quellerie, de vrouw van VOC-koopman Jan van Riebeeck. Zij nam het Khoisan meisje Krotoa op in haar huishouden. In het kunstwerk zingt zij een kinderliedje in de taal van Khoisan waarin ze Krotoa toevertrouwt dat ze haar meer liefheeft dan haar eigen kinderen.

Aanmelden kan op de website van het Afrika museum. Deelname is gratis.

Sporen van Slavernij verleden in Gelderland

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

2 reacties op Online lunchlezing ‘Sporen van slavernijverleden in Gelderland’ 20 januari 2022

  1. Georgina de Winter schreef:

    Angela van Bengalen is mijn 9 de groot grootmoeder. En Krotoa (Eva) is mijn 10 de groot grootmoeder. Met vriendelijke groet Georgina de Winter.

    • Aschwin schreef:

      Beste Georgina, het is altijd bijzonder om te horen en te lezen hoe dichtbij Angela van Bengalen en Krotoa nog bij onze tijd zijn. Ook Carine Zaayman, onderzoeker bij het Research Centre for Material Culture, met wie ik de tweede lunchlezing in februari gaf, is een directe nazaat van Krotoa (Eva). Hartelijke groet, Aschwin Drost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *