Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600

Het Rijksmuseum presenteert van 17 februari 2017 – 21 mei 2017 de eerste grote tentoonstelling over de relatie Zuid-Afrika en Nederland. 400 jaar bewogen geschiedenis in 300 objecten, vooral afkomstig uit Zuid-Afrika.

Prominent in de tentoonstelling zijn de meterslange landschapspanorama’s van Robert Jacob Gordon. Deze Nederlandse expeditiereiziger bracht Zuid-Afrika in de 18de eeuw in kaart en gaf het land daarmee een gezicht. De indrukwekkende portretten van kinderen geboren na 1994 – de afschaffing van de Apartheid- van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Pieter Hugo verbeelden Zuid-Afrika’s toekomst. Parallel aan de tentoonstelling zendt de NTR een zevendelige tv-serie uit, gepresenteerd door Hans Goedkoop.

Zuid-Afrika – Nederland

Portret uit de serie ‘1994’, Pieter Hugo, 2016. Rijksmuseum, Schenking van de heer P. Hugo, Kaapstad. Mede mogelijk gemaakt door Fonds 1975/Rijksmuseum Fonds.De komst van de Nederlanders heeft Zuid-Afrika voorgoed veranderd. De samenstelling van de bevolking en de introductie van de slavernij door de VOC zijn het gevolg van de band met ons land. Maar ook de taal, het Afrikaans, de wetgeving, de gereformeerde kerk, de introductie van de Islam, de typisch gevormde gevels en de Nederlandse namen op de kaart. Ook Nederland werd door de relatie met Zuid-Afrika veranderd. De Boerengekte rond 1900, talloze ‘Transvaalbuurten’ en de heftige anti-apartheidsstrijd van de jaren ’80, getuigen van een voortdurend bewogen verhouding. In de tentoonstelling geven ca 300 schilderijen, tekeningen, documenten, foto’s, meubels, souvenirs, gebruiksvoorwerpen en archeologische vondsten betekenis aan de gedeelde cultuur én wederzijdse beïnvloeding tussen beide landen.

De tentoonstelling is gemaakt onder leiding van hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum.

Nieuwsgierig naar de tentoonstelling? MuseumTV maakte in opdracht van het Rijksmuseum een mini-documentaire over de tentoonstelling. Martine Gosselink leidt u in de documentaire door de expositie en verteld haar verhaal bij de objecten. Bekijk de documentaire

Website Robert Jacob Gordon

Alle tekeningen, dagboeken en brieven van Robert Jacob Gordon zijn nu voor iedereen toegankelijk via robertjacobgordon.nl. De interactieve website maakt het mogelijk precies na te gaan wat Gordon waar tegenkwam. Zo kun je tot in detail inzoomen op de 18de-eeuwse kaart die hij maakte en deze via Google Maps vergelijken met de huidige locaties in Zuid -Afrika. Ter gelegenheid van de tentoonstelling zijn alle dagboeken én tekeningen van Gordon voor het eerst herenigd en geven zo een heel compleet beeld van Zuid-Afrika in de 18de eeuw.

bron: RijksMuseum

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *