Scribe Diem

De naam Scribe Diem, te vertalen als ‘Schrijf de dag’, is een speelse variant op de metafoor Carpe diem, of ‘Pluk de dag’, van Q. Horatius Flaccus (Oden 1.11).

Verhalen en (beeld)taal verbinden verleden, heden en toekomst. Het historisch cultureel en natuurlijk erfgoed wordt verduurzaamd door het vastleggen, bewaren en delen van ‘het kleine verhaal binnen het grote geheel’.

Informatie- en kennisoverdracht – afgestemd en gericht op de achtergrond, het kennisniveau en de behoefte van verschillende (doel)groepen – inspireert bij onderzoek, het schrijven van teksten en het vertellen van de verhalen. Met oog voor het kleinste detail en een open blik naar buiten. Van lokaal, regionaal, landelijk naar ver daar buiten.

Aschwin Drost (Arnhem, 1972) heeft Geschiedenis en Provinciaal-Romeinse Archeologie gestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is schrijver en onderzoeker en werkt vanuit passie en liefde voor geschiedenis, cultuur en erfgoed. Contacten en confrontaties tussen verschillende culturen zijn altijd een rode draad geweest. Van de komst van de Romeinen naar noordwest Europa en de leefgebieden van Keltische en Germaanse gemeenschappen tot de Nederlandse Republiek met haar koloniën in Oost en West.

Het onderzoek richt zich de laatste jaren vooral op Arnhemse en Gelderse families van ca. 1600-1850. Sinds 2019 doet Aschwin voor Erfgoed Gelderland onderzoek naar ‘Sporen van slavernijverleden in Gelderland’, gevolgd door het onderzoek in opdracht van de Gemeente Arnhem naar ‘Sporen van slavernijverleden in Arnhem’.

Daarnaast werkt hij aan een langdurig project over de familie Gordon onder de werktitel #RepubliekvanGordon.

Diensten

Onderzoek – Advies – Schrijven – Lezingen

Dienstverlening en ondersteuning bij onderzoek, schrijven en redactie. Scribe Diem is er voor zowel particulieren als bedrijven, verenigingen, instellingen, musea en overheden.

Freelance en via loondienst beschikbaar als onderzoeker, schrijver, redacteur en adviseur. Voordelige tarieven in overeenstemming met de opdracht. Neem voor vragen en informatie gerust contact op.