Robert Jacob Gordon uit Doesburg in Amsterdam

Rijksmuseum, Gordon Atlas RP-T-1914-17-32In samenwerking met het HuisDoesburg organiseert het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam op 27 september 2018 een lunchlezing over een van de beroemdste inwoners van die stad; Robert Jacob Gordon. Gordon werd vooral bekend door zijn prachtige Gordon Atlas, waarvan een gedeelte ook te zien was tijdens de tentoonstelling Goede Hoop in het Rijksmuseum in 2017. Na zijn eerste reis naar zuidelijk Afrika in  1772 – 1774, geldt Gordon direct als expert van de Kaapkolonie. Als medewerker van de VOC keert hij in 1777 terug als kapitein binnen het Kaapse garnizoen. Hij maakt diverse grote reizen door het hele land en brengt de kolonie nauwgezet letterlijk in kaart door tekeningen, metingen, beschrijvingen en kaarten van de gebieden te maken. De manier waarop hij dit onderzoek doet, zijn tekenend voor de grote wetenschappelijke kennis en interesse in de verschillende disciplines van Gordon.

Kaapse ambitie

De lezing van schrijver en onderzoeker Aschwin Drost betreft de periode 1767-1777. Robert Jacob Gordon maakt in deze jaren nieuwe vrienden en Kaapse connecties. In 1772 vertrekt hij met een vriend naar de Kaapse kolonie, mogelijk al om zich blijvend te vestigen. Dit lukt niet en terug in de Republiek werkt Gordon vanuit de Schotse Brigade aan een nieuw vertrek naar de Kaap. In 1775 schrijft hij een brief die grote indruk maakt op wetenschappers, stadhouder en VOC-dienaren. Het maakt zijn gewenste terugkeer mogelijk in dienst van de Compagnie.

Kind van zijn tijd

De lezing van kunsthistorica Maria Driessen geeft een beeld van de tijd waarin Robert Jacob Gordon (1743-1795) leefde. Hij was een ware zoon van de Verlichting en dat zou blijken uit de wijze waarop hij tijdens zijn ontdekkingstochten door Zuid-Afrika verslag deed van wat hij waarnam. Gedetailleerd en met een groot waarnemingsvermogen worden de tochten in woord en beeld vastgelegd. Hij mag beschouwd worden als botanist, zoöloog, cartograaf en antropoloog. Een aantal van zijn tekeningen en kaarten worden getoond en besproken tijdens de lezing.

 

15.30 – 16.00        welkom

16.00 – 16.30        lezing Aschwin Drost

16.30 – 17.00        lezing Maria Driessen

17.00 – 17.30        gelegenheid tot stellen van vragen

17.30 – 18.00        glaasje Zuid-Afrikaanse wijn

Reserveren: evenementen@zuidafrikahuis.nl
Toegang: €  7,50
Zaal open: 15.30 uur / aanvang 16.00 uur

bron: Zuid-Afrikahuis, Amsterdam https://www.zuidafrikahuis.nl/activiteiten/jacob-gordon-uit-doesburg-amsterdam

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *