Stadsvertelling ‘250 jaar Kaapse ambitie van Robert Jacob Gordon’


Als je het in Doesburg hebt over de 18e eeuwse familie Gordon dan is één andere naam meestal niet ver weg: Aschwin Drost. Drost, een van de teamleden van HetHuisDoesburg, weet als historisch onderzoeker de handel en wandel van Robert Jacob Gordon en diens familie steeds beter in beeld te brengen.

Hij is ook degene die op zondag 2 oktober de eerste van een nieuwe serie stadsvertellingen in Doesburg verzorgt in de filmzaal van Het Arsenaal Doesburg. De vertelling gaat over de reis die Gordon eind 1772 maakt naar Kaap de Goede Hoop en de VOC kolonie in zuidelijk Afrika. Die reis staat bekend als de ‘voyage du plaisir,’ een plezierreis, maar heeft ondanks de goede voorbereiding meer weg van een rampreis. Bij Gordons terugkeer in de Republiek in 1774 wordt de teleurstelling in de Haagse salons gepresenteerd als een succesverhaal. Robert Jacob zet in de volgende jaren een netwerk van ‘zwaargewichten’ in om te kunnen terugkeren naar de Kaapkolonie. In 1777 arriveert hij eindelijk in het land dat hij nooit meer zal verlaten.

De vertelling start om 14.00 uur en duurt ongeveer 45 minuten. De zaal is geopend vanaf 13.30 uur. De toegangsprijs is 5 euro. Reservering vooraf wordt aangeraden.

Kijk hier voor tickets: https://filmhuisdoesburg.stager.nl/web/tickets/111223548

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *