Tentoonstelling: De wereld van de VOC

Vanaf 24 februari 2017 is in het Nationaal Archief de tentoonstelling De wereld van de VOC te zien. De bezoeker wordt op ontdekkingsreis meegenomen langs unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar geschiedenis.

Digitalisering VOC-archief

Aanleiding voor deze tentoonstelling is de digitalisering van het archief van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Het archief ligt verspreid over verschillende landen. Het Nationaal Archief bewaart daar een groot deel van. Dit archief bevat een schat aan informatie en vormt al jarenlang een unieke bron voor onderzoekers. Voor het eerst brengt het Nationaal Archief dit bijzondere materiaal samen in een tentoonstelling.

De eerste multinational ooit

De VOC is een begrip in Nederland en daar buiten, maar roept naast trots ook negatieve emoties op als het gaat om de erkenning van slavernij en onderdrukking. Tegenover het succesverhaal van wat de eerste multinational in de wereldgeschiedenis wordt genoemd, staan verhalen over roof, geweld, gruwelijkheden en onderdrukking.

Werelderfgoed

Het Nationaal Archief bewaart 1,2 km VOC-archief. Maar ook in Jakarta, Kaapstad, Colombo en Chennai is VOC-archief terug te vinden. Die ruim 25 miljoen pagina’s aan informatie vormen voor tientallen landen in Azië en zuidelijk Afrika een belangrijke bron voor hun geschiedenis van de 17e en 18e eeuw. Dit is de reden waarom UNESCO in 2003 het complete VOC-archief heeft opgenomen in het Memory of the World Register.

Persoonlijke verhalen

In de tentoonstelling wordt aan de hand van persoonlijke verhalen de VOC-tijd tot leven gebracht. Schrijvers Nelleke Noordervliet en Ramsey Nasr zijn hiervoor in de huid gekropen van onder andere een gouverneur-generaal, een grootaandeelhouder, een dominee en een koopman. De verhalen zijn door de schrijvers zelf ingesproken en te beluisteren.

Op diverse plekken in de tentoonstelling ziet de bezoeker dat het verleden nog op verschillende manieren doorwerkt in het heden en tonen we de actuele relevantie van het archief. Journalist Joris Luyendijk vertelt over de parallellen met de huidige financiële sector. Zo werd in de VOC-tijd al de aandelenmarkt gemanipuleerd. Tegenwoordig zijn er nog steeds debatten over de macht van de financiële sector.

De wereld van de VOC

24 februari 2017 tot en met 7 januari 2018

Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20 Den Haag

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *