Er kwam eens een Gordon naar Schiedam

Zaterdag 2 november 2019 vertel ik tijdens het Verhaal van Schiedam over de geboorte, groei en bloei van een familie Gordon in Schiedam.

Schiedam stadsplattegrond J. Blaeu 1649

Plattegrond van Schiedam uit de tijd dat Robbert Gordon vanuit Schotland naar Schiedam kwam. Uit de atlas van Joan Blaeu, 1649.

Rond 1642, tijdens de laatste jaren van de Tachtigjarige Oorlog, komt de tiener Robbert Gordon vanuit het Schotse Aberdeen naar de Republiek der Verenigde Nederlanden. Hij dient als adelborst in een van de regimenten van de Schotse Brigade in het garnizoen van Schiedam. Na de Vrede van Münster vestigt hij zich – inmiddels getrouwd – blijvend in de stad. Hier komt het jonge gezin Gordon met hun kinderen en kleinkinderen tot welvaart en aanzien. Zij behoren enkele generaties lang tot de invloedrijke families van de stad.

Vanuit Schiedam spreiden verschillende familieleden de vleugels uit over de Republiek. Zij maken naam in meerdere steden, provincies en overzee, in verschillende functies en op velerlei gebieden. Het begint echter allemaal in Schiedam.

Het Verhaal van Schiedam volgt deze middag de Schotse jongeman en ‘stamvader’ Robbert Gordon, zijn zoon en naamgenoot Robbert Gordon en diens zoon Joan Gordon. Zij vertellen het verhaal van drie generaties Gordon in Schiedam. Drie voorname burgers die – soms letterlijk – hun stempel op de stad drukten, onder meer als perkamentmaker, brander en bestuurder. Alvast iets meer lezen over de drie hoofdpersonen kan hier.

Tijd en plaats:
Zaterdag 2 november 2019, 13:00 uur
Bezoekerscentrum Historische Vereniging Schiedam
Hoogstraat 74A
http://www.scyedam.nl/
http://geschiedenisvanschiedam.nl/

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *